25.06.2020, 15:00 | Af: Jonas Dahl Nielsen | Foto: Hamistolen

Verdens bedste “kombi”

Til daglig er han underviser på Idrætsskolerne Ikast. Samtidig er han assistent- træner for Herning-Ikast Håndbolds ligadamer og har en rolle i klubbens talent- arbejde. Kom tættere på Anders Friis.

Den stille og rolige facade skal man ikke tage fejl af.

Bag det sædvanligvis så afdæmpede ydre hos Bjerringbro-knægten Anders Friis gemmer sig en eftertænksom og ambitiøs gut, som drives af gensidig, ligeværdig dedikation mellem ham selv og de mennesker, han arbejder med. Og så brænder han for personlig udvikling.

- Noget af det, jeg har fået med mig som menneske, er lysten til og glæden ved at udfordre mig selv og dygtiggøre mig, og det er noget, jeg gerne vil give videre til særligt de unge, fortæller Anders Friis, der for alvor fik smag for trænergerningen, da han fik job på efterskolen på ISI.

- Da jeg selv droslede ned som spiller, fandt jeg ret hurtigt ud af, at jeg gerne ville gå trænervejen. Jeg trænede drenge i Silkeborg-Voel, hvilket jeg var rigtig glad for, men min interesse for at træne andre tog virkelig fart, da jeg startede på ISI for seks år siden. Jeg begyndte at tage diverse træneruddannelser sideløbende, kom ind i DHF-regi og blev talenttræner, siger Anders Friis, der er uddannet lærer og underviser i dansk ved siden af håndbolden. 

 

Drømmemiljø

Det er dog sporten, der trækker allermest i den tidligere elitespiller fra Silkeborg, og det er der en særlig grund til.

- Jeg vil gerne arbejde med mennesker, der har en passion og gør sig umage i forfølgelsen af den. Når man er lærer og håndboldtræner og gerne vil arbejde med dedikerede unge, er der ikke ret mange miljøer, der kan måle sig med ISI. Det er lidt af et drømmejob, da jeg fik jobbet i Ikast og blev drengetræner. Siden er jeg blevet rigtig glad for byen, miljøet og folkene omkring mig, og ISI har været med til at udvikle mig både som træner og som menneske.

 

Ny bundlinje

For mange er udvikling en proces på vej mod et mål, men for Anders Friis er indsatsen og udviklingen i høj grad et mål i sig selv. Dermed blev filosofien udfordret, da han blev en del af enhjørningeflokken i HIH.

- Jeg har brug for at blive udfordret for at motivere mig selv, og jeg har brug for at blive mødt med den samme motivation hos de mennesker, jeg arbejder med. De skal ville det lige så meget som jeg vil. Det motiverer mig sindssygt meget, og derfor er det fantastisk, at jeg lige nu har verdens bedste “kombi” med jobbet på ISI og jobbet i HIH. På skolen forsøger vi også at opdrage de unge til at yde deres bedste og være bevidste om, at det forpligter at være i et sådant miljø, og den forpligtelse er gensidig mellem elever og undervisere. Noget af det, som jeg glædede mig til ved at skulle arbejde med ligadamerne, var, at det ikke kun handler om udvikling, men at det på bundlinjen gælder resultater og point på kontoen. Det er nyt for mig, at det først og fremmest er dét, der tæller, siger Anders Friis, der ikke blot skulle finde sig til rette med et højere niveau - men også skulle omstille sig til at træne det modsatte køn.

- Det er pludselig en helt ny udfordring fra denne sæson, at jeg skal træne piger og kvinder, da jeg altid har trænet drenge. Mænd og kvinder tænker og arbejder forskelligt på visse parametre, både på og uden for banen, og det er også med til at motivere mig og udvikle mig, at jeg nu skal have en anden tilgang til dele af træningen, lyder det fra Anders Friis, som tidligere var ansvarlig for drengehåndboldlinjen på ISI men nu i stedet har ansvar for pigehåndbolden.

 

Bindeled fra talent til liga

Det går hånd i hånd med den røde tråd fra ungdomsplan til ligahold, som Anders Friis har fået en vigtig andel i.

- Jeg tror, at noget af det vigtigste for at flytte sig og for at præstere handler om relationer. I og med at jeg har min gang både på ISI og i HIH, er det meget nærliggende, at jeg skal være en form for bindeled ved at følge de unge mennesker og være med til at sørge for, at de piger, der er tilknyttet HIH, trives. Dermed er jeg en del af talentarbejdet i HIH, og det er en rolle, som jeg befinder mig rigtig godt i. For de unge talenter handler det om udvikling, og kan vi få én, to eller tre af dem til at spille på ligaholdet, synes jeg, at miljøet med ISI og HIH er lykkedes, siger Anders Friis.