13.11.2016, 18:12 | Af: | Foto: Kenneth Rosenkilde

Da kollektivet sejrede

Stærkt sammenhold har besejret Europas bedste individualister og sendt FCM videre i Champions League.

- Jeg er ovenud lykkelig, og… Ja…

Den midtjyske cheftræner går i stå.

”Det er svært at sætte ord på?”

- Ja, det er det faktisk, fordi det er så stor en bedrift, at den lige skal bundfælde sig. Men… ja… kæmpe kredit til pigerne for at gennemleve og gennemføre dét, de gjorde derinde. Det var… det var sensationelt, ikke?

En lille sensation var det i hvert fald. FC Midtjylland har – endda med en runde tilbage – sikret sig avancement fra ”Dødens Pulje”, Champions Leagues gruppe C, hvor holdet på forhånd var dømt til at få det overordentligt svært.

Midtjyderne stod over for sidste sæsons mestre, CSM Bucuresti, med topspillere som Gulldén, Martin og Niombla. Rostov-Don med Dembele, Barbosa og Lunde. Og så sent som i går, lørdag, gjaldt det Györ, stjernespækket med profiler som Amorim, Mørk, Görbicz og ikke mindst Nycke Groot, som man kender så godt i Ikast og omegn.

Russerne trak nitten.

Kan matche de allerbedste
Selv om FCM også har spillere i verdensklasse, så er det andre muskler end de individuelle, der er allermest afgørende for den midtjyske succes. For de bedste af de bedste i Europa kan intet dansk hold hamle op med spiller for spiller. Men de bedste af de bedste er, hvem håndboldpigerne under Kristian Kristensens kyndige ledelse alligevel har formået at slå. Hemmeligheden findes i kollektivet.

- Vi har en god gruppe af spillere, og vi kan – når tingene lykkes – spille op med de allerbedste. Det har vi vist nu, for det er intet tilfælde, når man gør det tre gange i træk på hjemmebane, konstaterer cheftræneren.

Stærke relationer
- Der har i mange år været en kultur her, som der fortsat bygges videre på. Det er også derfor, vi sidder her i aften og hygger os sammen (truppen holdt fællesarrangement efter sejren over Györ, red.). Det er med til at styrke relationerne, og de stærke relationer kan vi finde frem, når vi virkelig er under tryk, eller når vi møder de allerbedste – det var dét, man så mod Györ. Mange af de hold, vi møder i Europa, har individuelt større klasse end os, i hvert fald på mange positioner, men det slår ikke kollektivets styrke. De synergier, vi formår at skabe i holdet, er guld værd, fortæller den nu midtjyske sjællænder.

Commitment ikke kun til håndbolden
Den efterhånden så dybt forankrede kultur med sammenhold, fællesskab og en stærk holdånd er noget, man bevidst dyrker i FCM Håndbold, og man har gjort det igennem mange, mange år – også før navneskiftet og overgangen fra gule til sorte trøjer. Men den dyrkes i endnu højere grad ubevidst, netop fordi at den ligger så dybt forankret i spillere, trænere, ledere og andre omkring holdet. Det handler ikke kun om håndbold.

- De kommer ikke bare og træner, stiller deres håndboldsko og tager hjem. Teamtanken – gruppen – bliver dyrket, og derfor virker det så godt. Det er med til at gøre, at man præsterer bedre på banen. Commitment-graden på dette hold er højere end hos mange af de modstandere, vi møder. Her i FC Midtjylland dedikerer man sig ikke bare til håndboldspillet og til sin løn – man dedikerer sig også til et socialt fællesskab. Det er dét, der gør, at vi af og til kan komme op i et sjette og syvende gear og slå selv de allerbedste, slutter Kristian Kristensen.

Der resterer endnu en enkelt runde i gruppe C. Grundet resultaterne af foreløbige indbyrdes opgør de fire hold imellem er kampen mellem Györ og Rostov-Don uden reel betydning; russerne kan ikke avancere fra sidstepladsen, og ungarerne er sikre på førstepladsen. I Rumænien skal det til gengæld afgøres, om FCM eller CSM Bucuresti slutter på den andenplads, der lige nu er midtjysk. Med ulvenes sejr på 24:21 i det første indbyrdes opgør kan selv et snævert nederlag være nok for FCM’erne.

KLIK HER for at se grupperne på EHF’s hjemmeside.